Qigong

Wat is Qigong?

Geschiedenis,

Qigong is een oude Chinese bewegingskunst die ademhalingstechnieken, visualisatie, lichaamshouding en zelfmassage combineert om de geest en het lichaam meer in balans te brengen. Binnen het Taoïsme wordt Qi Gong beoefening in een spirituele context gedaan en is het hoofddoel zelfrealisatie. In mijn lessen zal de focus vooral liggen op gezondheid, herstel en balans.

Mawangdui Rol

In de jaren zeventig werd een graf genaamd Mawangdui (馬王堆 Lord Ma’s Tomb) opgegraven in de provincie Hunan. Het graf, dat dateert uit de Westelijke Han-dynastie (206 vC – 9 eC), omvatte een rol die een groep mensen toont, jong en oud, van adel en eenvoudig, die allen Qigong beoefenen. Een van de meeste opvallende dingen van de scroll , zijn de overeenkomsten tussen de “oude” houdingen en de Qi Gong die vandaag de dag wordt beoefend, waaruit de consistentie en continuïteit van de Qi Gong technieken blijkt.

De vroegste Taoïstische verwijzing naar Qi Gong praktijk is te vinden in hoofdstuk vijftien van het Boek van Meester Zhuang (莊子 – zhuan zi) werd in de 4e eeuw vC geschreven tijdens de periode van de oorlogsstaten. Het boek beschrijft de Qi Gong-oefening en zegt: “Uitoefenen van blazen, ademen, inademen en uitademen, het oude uitwerpen en het nieuwe inbrengen, het bewegen als een beer (xiongjing ) en het strekken als een vogel (niaoshen ) Met een lange levensduur als enige bezorgdheid – dit zijn de praktijken van Daoyin volgelingen, mensen die hun lichaam voeden en zo lang willen leven als Pengzu. “

Tijdens de Culturele Revolutie in China (1966-1976) verklaarde de Communistische Partij Qi Gong een feodalistische praktijk en verbood een openbare praktijk. In de jaren tachtig werd de praktijk weer aanvaard en China onderging een Qi Gong-boom en de praktijk werd verspreid naar de buitenwereld en een groeiende groep toegewijde studenten en docenten beschermt deze beoefening om gezonder en langer te leven.

Stijlen                                                            

Qi Gong kan staand, zittend of liggend gedaan worden.  Na lang oefenen ademt de beoefenaar diep en voert hij een reeks bewegingen uit. Deze bewegingen komen vaak overeen met ideeën in de Chinese kosmologie. Door gedreven te oefenen ontwikkeld zich na verloop van tijd een sterke Qi-stroom in het lichaam, Het helpt de beoefenaar om zich te ontwikkelen en om de eigen Qi-energie te voelen en te bewegen.

Qi Gong en Geneeskunde

Qi Gong is een onlosmakelijk onderdeel van de Chinese geneeskunde. Het is normaal binnen de Chinese geneeskundige traditie om Qigong te beoefenen zowel voor de therapeuten als voor de patiënten. niet alleen worden naalden massage technieken en kruiden ingezet maar ook  Qi-Gong oefeningen, geluiden en bewegingen en ademhalingstechnieken.  Dit is heel anders dan westerse geneeskunde, het doen van oefeningen is hier veel minder diepgaand en vaak om alleen een klacht te verminderen en niet om de oorzaak aan te pakken.

Qigong is en wordt door de Westerse geneeskunde onderzocht veelvuldig getest. Er zijn significante fysiologische verandering  waargenomen door  elektromagnetische veranderingen, lage frequentie spiervibratie en huidconductiviteit te meten.

Tips voor Qi Gong beoefening

Hoewel Qi theorie interessant is, volstaat het niet op zich. Qi kan door de geest begrepen worden, maar het moet ook direct door het lichaam gevoeld worden. Het begrijpen van Qi is als het begrijpen van begrip van sneeuw. Je kunt de hele dag lezen en theoretiseren over sneeuw, echter niets kan de directe ervaring van sneeuwval vervangen. Het meest bruikbare begrip van Qi vindt je in het observeren en voelen tijdens het beoefenen van Qigong.

Het is belangrijk om in je beoefening levend te houden. Het maakt niet uit welke stijl van Qigong je studeert, het is echt oefenen en doormiddel van zoeken en proberen ontdekken hoe je de oefeningen voor je kunt laten werken. Als de beoefening niet werkt, moet je je lichaamshouding, ademhaling en gedachtepatronen onderzoeken en wijzigingen doorvoeren. Als je een goede oefening hebt, vraag je je af waarom het goed was. Na elke oefening kijk je naar binnen en zie je wat voor verandering je er is ontstaan. Je leert zo om te luisteren naar wat er in je lichaam gebeurt. Qi Gong is een praktijk die niet onzorgvuldig moet worden gedaan. Het kan significante fysiologische en psychologische veranderingen veroorzaken. Deze veranderingen kunnen voor het lichaam gunstig zijn, maar wanneer Qi Gong-oefeningen onjuist worden uitgevoerd, kunnen ze ook ernstig letsel veroorzaken. Om uw veiligheid te waarborgen en optimaal te kunnen profiteren van Qi Gong, is het zeker aan te raden om onder toezicht van een gekwalificeerde docent te oefenen.

 

De lessen zijn op woensdagavond

Gezondheidscentrum Plus

Laanstraat 4 Soest

Tijd     19:30 uur tot 21:00 uur

INSTROMEN IN DE LESSEN IS ALTIJD MOGELIJK, een eerste proefles is GRATIS

qigong-rein-fransDe lessen kosten €10,00 per keer,

Aanmelden kan per e-mail of telefoon:
tel.06-4389369
frans.annegarn@gmail.com