Qigong

Wat is Qi Gong?

Qi Gong is een minimaal 2000 jaar oude Chinese bewegingskunst die lichaam en geest meer in balans brengt.
Er zijn heel veel vormen Qigong bij veel hiervan worden ademhalingstechnieken, visualisatie, lichaamshouding en zelfmassage gecombineerd, zodat het zelfhelende vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Alles draait om vloeiende, zachte, ononderbroken, natuurlijke en ronde bewegingen. Er zijn echter ook nog vele andere vormen die direct voorkomen uit de vechtsporten zoals Kung fu en Taichi waarbij bepaalde bewegingen uit de vorm separaat getraind worden. Deze vormen zijn dan dynamischer en krachtiger

Qi / Chi betekent energie, interne kracht, levenskracht; Gong staat voor werk, herhaling, toewijding.

Voer je de bewegingen van Qi Gong met volledige focus en mindfullness uit, dan versterk je de Qi en kan de energie vrij door je lichaam stromen. Hoe meer je oefent, hoe meer jouw lichaam weer in harmonie kan bewegen.

Voor mij als Shiatsu therapeut en Qi Gong docent is deze zelfhelende manier van bewegen inmiddels uitgegroeid tot een levensstijl. Jaren geleden begon ik met één keer in de week Tai Chi. Maar nu pas ik op elk vlak in mijn leven de principes van Kungfu, Tai Chi en Qi Gong toe. In mijn werk als therapeut, bij het boodschappen doen of gewoon bij een wandeling.

In mijn lessen Qi Gong ligt de focus vooral op gezondheid, herstel en balans.

Hoe beoefen je Qi Gong? 

Qi Gong kun je staand, zittend of liggend uitvoeren.

De oefeningen soms op een rustige manier uitgevoerd en als het kan dynamischer. Hierbij is de coördinatie tussen de beweging en de ademhaling erg belangrijk.

Juist die combinatie van ademhaling en bewegen maakt Qi Gong ongelooflijk krachtig en effectief. Om alles uit de oefeningen te halen zijn de principes van houding en bewegen essentieel. Een goede leraar is bij Chi Gong onmisbaar omdat de bewegingen veelal buiten ons gewoonlijke bewegingspatroon liggen en dus aangeleerd moeten worden.

Na enige tijd internaliseer je de bewegingen en wordt het mogelijk om meer en meer verdieping te vinden. Je gaat ervaren dat het lichaam gaat meegeven en er letterlijk en figuurlijk ruimte komt.

Het allerbelangrijkste is dat je voelt wat je doet en hoe je lichaam reageert, zodat je kunt ontspannen tot het uiterste. Er is geen competitie – met jezelf of anderen in de les – of beter en slechter. Het gaat er alleen maar om één te worden met je lichaam en je sensibiliteit te vergroten. Het doel is om de energie weer te laten stromen en spanningen los te laten.

 

Onderzoek spanningen in je lijf

De ene manier van ontspannen is de andere niet. Een avondje Netflix of een etentje met je vrienden kan heerlijk zijn om geestelijk te ontspannen. Wil je echter de spanningen in je lijf onderzoeken, dan neemt Qi Gong je mee om weer in contact met je lichaam te komen. Je zoekt via deze bewegingskunst de spanningen in je lijf op en laat ze rustig los.

Dat klinkt heel simpel. Maar veel van onze vastgehouden spanningen zijn de norm geworden. Anders gezegd: we zijn zo gewend aan spanning in ons lichaam dat we ons er vaak helemaal niet meer bewust van zijn. We leven elke dag met spanning en accepteren dit als normaal.

Maar alles wat aan spanning is opgeslagen in het lichaam – in spierlagen en bindweefsel – kan uiteindelijk klachten veroorzaken. Elke ziekte begint namelijk ergens of krijgt voet aan de grond door iets. Stroomt alles in het lichaam?  Dan kan er geen ziekte ontstaan. Maar daar waar de energie stilstaat en spanningen ontstaan ontstaat een zwakke plek en je lijf verliest aan weerbaarheid.

Via Qi Gong activeer je de energiestroom weer. Door ademhalingen en strekkingen vergroot je je lichaamsbewustzijn.

Mijn hart had ik achter een schild geplaatst. Het schild zou me beschermen tegen pijn, dacht ik…Maar ik kon niet goed meer ademen, niet delen, mijn energie niet laten stromen. Frans heeft me geholpen mijn schild los te laten. Zodat er weer ruimte ontstond en vertrouwen dat de kracht van mijn energie veel sterker is dan de kracht van de angsten en zorgen in mijn leven. Dat lucht op en geeft ruimte!! Marieke – februari 2016

Versterk je ruggengraat via Qi Gong

De ruggengraat speelt een centrale rol bij Qi Gong. In de Tao leer heet het niet voor niets ‘de hemelse pilaar’. Ons centrale zenuwstelsel bevindt zich voor een groot deel in dit ruggengraat. Het zenuwstelsel geeft elektrische signalen af. Deze signalen vormen een trigger voor het vrijgeven van neurotransmitters en hormonen, die onze helende processen aansturen. Het beheersen van de bewegingen van de ruggengraat is dan ook een belangrijk doel in de beoefening van Qigong. Je versterkt je spieren, je wordt soepeler en je leert naar je lichaam luisteren.

Qi Gong en Geneeskunde

Qi Gong is een onlosmakelijk onderdeel van de Chinese geneeskunde. In Azië en inmiddels in sommige Westerse landen wordt deze bewegingskunst ingezet als een volwaardig systeem om ziekte te voorkomen en te overwinnen. In China wordt het in klinieken en ziekenhuizen gebruikt als revalidatie therapie.

  • Qi Gong activeert het zelfhelende vermogen van het lichaam.
  • Sporten en bewegen is altijd goed, maar Qi Gong werkt direct op de gezondheid. Je kan het ook nog blijven beoefenen op hoge leeftijd, waar sport op gegeven moment stopt.

In het Westen wordt veel minder diepgaand ingezet op het doen van oefeningen: vaak alleen om een klacht te verminderen, niet om de oorzaak ervan aan te pakken en te integreren in het dagelijks leven.

Wel blijft Qi Gong de Westerse geneeskunde boeien. Er wordt veelvuldig onderzocht wat de effecten van deze bewegingskunst zijn.

Tips voor Qi Gong beoefening

Hoe kun je ervoor zorgen dat Chi Gong blijvend deel uitmaakt van jouw dagelijkse leven? Je kunt – los van mijn lessen – Qi Gong op elk moment van de dag uitoefenen. Dit zijn een paar tips die al velen hebben geholpen:

Gewoon doen

Hoewel de theorie over Qi Gong erg interessant is, volstaat het niet om het alleen met je geest te willen begrijpen. Qi Gong werkt het beste als het direct door het lichaam gevoeld wordt. Het begrijpen van Qi Gong kun je vergelijken met het begrijpen van zoiets mysterieus als sneeuw. Ga maar na: je kunt de hele dag lezen en theoretiseren over sneeuw, maar niets kan de directe, lijfelijke ervaring van sneeuwval vervangen. Je zult de gewaarwording van Qi – je levensenergie – het beste begrijpen via het observeren en voelen tijdens het beoefenen van Qi Gong.

Blijf oefenen

Wil je Qi Gong optimaal ervaren, dan is het belangrijk om de beoefening ervan levend te houden. Het maakt hierbij niet uit welke stijl van Chi Gong je studeert; het is echt een kwestie van oefenen, zoeken en uitproberen hoe je de oefeningen voor je kunt laten werken. Als de oefeningen niet goed verlopen, kun je je lichaamshouding, ademhaling en gedachtepatronen onderzoeken en waar nodig wijzigingen doorvoeren.

Vraag het aan je lichaam

Heb je een goede oefening voor jou gevonden? Vraag je dan af waaróm het goed voelt. Na elke oefening kijk je naar binnen en zie je wat voor verandering je er is ontstaan. Je leert zo om steeds beter te luisteren naar wat er in je lichaam gebeurt. Hier zie je goede Qi Gong openings oefeningen.

Wees zorgvuldig

Qi Gong is een praktijk die je met aandacht moet uitvoeren. Het kan zeer positieve lichamelijke en psychologische veranderingen met zich meebrengen. Maar voer je Qi Gong-oefeningen onjuist uit dan kunnen ze ook (ernstig) letsel veroorzaken. Het is daarom aan te raden om met een gekwalificeerde docent te oefenen, om je veiligheid te waarborgen en optimaal te kunnen profiteren van de geweldige voordelen van Qi Gong.

 

Wil je meer weten over Qi Gong of eens een les Qi Gong bij mij volgen?

Neem contact op via frans.annegarn@gmail.com of 06- 40 38 93 69

De sfeer in mijn les is ongedwongen maar met passie. Iedereen heeft zijn eigen niveau.

De lessen zijn op donderdagavond van  19:30 uur tot 21:00 uur

Weteringpad 7 3762EN  Soest

INSTROMEN IN DE LESSEN IS ALTIJD MOGELIJK, een eerste proefles is GRATIS

qigong-rein-fransDe lessen kosten €10,00 per keer,

Aanmelden kan per e-mail of telefoon:
tel.06-40 38 93 69
frans.annegarn@gmail.com

 

Bekijk hier alvast wat Qi Gong oefeningen!