Prikkelbaar darmsyndroom: een verlegenheidsdiagnose

by

 

 

Prikkelbare Darm Syndroom bestaat niet

PDS een verzamelnaam voor pijn in de buik waar de artsen geen ziekte aan hebben kunnen verbinden. Stel je hebt pijn in je buik. De hele tijd of op regelmatige tijdstippen. Voor ’t eten of na ’t eten, als je wilt slapen of juist als je wakker wordt.

Dan ga je naar de dokter. Meestal de huisarts. Die zegt dat je naar de Maag-Darm-Lever arts moet. Die keert je binnenste buiten om b.v. ziekten als kanker, de ziekte van Crohn, cystes en poliepen  uit te sluiten. Wanneer er geen fysieke oorzaken voor de klachten worden gevonden na onderzoek is het hard om te horen dat je lijdt aan PDS. De realiteit is hard omdat de artsen die de diagnose stellen geen echte oplossing hebben voor het probleem.

De medicijnen die de regulier arts tot z’n beschikking heeft zijn maagzuurremmers, Imodium (of iets dergelijks) om diarree te stoppen en magnesiumoxide (of iets dergelijks) om obstipatie te verhelpen. Geen van deze medicijnen is erop gericht om iets te genezen. Mocht je toch langdurig van je klachten afkomen dan heeft je lichaam dat helemaal zelf gedaan ondanks de medicatie en niet dankzij.

Wat ik voor je kan betekenen?

Het is dan prettig om te horen te krijgen dat er nog heel veel mogelijk is als onze artsen niets hebben gevonden en nog geen remedie hebben ontwikkeld.  Pijn in de buik kan zeer veel oorzaken hebben die veel verder gaan dan alleen de werking van de darmen:

  • Gebruik van medicijnen (bijvoorbeeld maagzuurremmers)
  • Alcohol
  • Stress·
  • Hormonen disbalans
  • Verstoorde balans in de darmbacteriën
  • Onvoldoende beweging
  • Verkeerde voeding
  • Doortrekkende pijn vanuit de rug
  • Verstoorde spijsvertering
  • Hoofpijn

Vera van Randwijck (voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut) en Frans Annegarn (Shiatsutherapeut/Japanse acupunctuur) zien veel overlap maar ook verschillen in hun behandeling die elkaar heel goed ondersteunen.

Frans weet wat hij doet. Je kunt je met vertrouwen aan zijn handen overgeven – Vera van Randwijck

Hoe ideaal zou het zijn om alle mogelijke oorzaken onder de loep te nemen?

Een darmtherapeut die samen met jou onderzoekt wat er mogelijk aangepast kan worden in de voeding en die een monster van uw ontlasting opstuurt naar een laboratorium om te zien of er geen storende schimmels of bacteriën aanwezig zijn.

Een Shiatsu /acupuncturist  die onderzoekt of er geen andere oorzaak  is voor de buikklachten en die de pijn kan behandelen.

Het voordeel van de benadering via Japanse acupunctuur of Shiatsu is dat de buik leidend is bij het diagnosticeren van eigenlijk alle aandoening die lichaam en geest kunnen treffen. De beginstrategie van een behandeling is zorgen dat de buik zoveel mogelijk vrij is van pijn. Dit laat zien dat de meeste aandoeningen variërend van hoofdpijn of rugpijn tot slapeloosheid en hooikoorts terug te vinden zijn in de vorm van pijn in de buik bij palpatie.  Met een paar behandelingen acupunctuur/Shiatsu verdwijnen de klachten vaak geheel. Wanneer een ontlastingsonderzoek uitwijst dat er ‘foute beestjes’ aanwezig zijn dan kan er met supplementen en voedingsadvies voor gezorgd worden dat deze verdwijnen en ook niet terug komen.

Benieuwd hoe Shiatsu jou kan helpen bij buik klachten? Neem contact op via frans.annegarn@gmail.com of 06 – 40 38 93 69

De behandeling vindt plaats in de Shiatsu praktijk in Soest en Amersfoort.



Visueel ontwerp: Ilse van Schalkwijk
Webontwerp: beeldpunt