Ondersteun je immuunsysteem

by

ONDERSTEUN JE IMMUUNSYSTEEM

(feb. 2014, F.J. Annegarn)


verkouden-koudDe meest herkenbare uiting van een falende immuniteit is wel de verkoudheid, keelontsteking of de griep maar eigenlijk moet alles wat ons ziek maakt op de een of ander manier eerst langs ons afweersysteem.
Niet alles is te genezen maar als iets geneest is dit altijd dankzij een goed werkend afweer systeem. Wat voor manipulaties, medicijnen of therapieën er ook uit de kast worden getrokken, zonder immuunsysteem kom het niet goed.
Niet voor niets was het de traditie in China voor de gemeenschap om de geneesheer te voorzien in zijn onderhoud. Zodra je ziek werd en dus je afweer onvoldoende, hoefde je niet meer te betalen aangezien de geneesheer dan zijn werk niet goed had gedaan. De Chinese arts was dus gespecialiseerd in het opsporen en ingrijpen voordat een ziekte zich kon manifesteren. Hiervoor was een beschrijving noodzakelijk van vele pathologieën maar bovenal van de gezonde mens in relatie tot zijn omgeving en zelfs de kosmo, want als het uitgangspunt “de zieke mens” zou zijn, was
hij altijd te laat met zijn diagnose. Dit heeft een goedbewaarde documentatie van duizenden jaren onderzoek en toepassingen opgeleverd en is uitgegroeid tot een minutieus uitgedokterd holistisch systeem waarin nog steeds miljoenen mensen zich bekwamen.

moxatek1Hoewel in de Aziatische culturen men geen microscopisch beeld had van de fysieke wereld is men wel instaat gebleken een beschrijving te maken en te werken met de meest elementaire fysieke vorm. Deze vorm heet Qi, (Chi / Tsjie) waarbij het de gedachte is dat alles bestaat uit Qi. Er wordt door sommigen inmiddels parallellen getrokken met Quantum mechanica, waar ook wordt uitgegaan van de werking van een elementaire energie. Wat mij betreft is de meest overheersende parallel dat het wezen van beiden bijzonder moeilijk te doorgronden is.
Welnu weerbaarheid/ immuniteit heeft als absoluut fundament balans maar maakt tegelijk ook onderdeel van die balans uit. Die balans is nu net waar wij zelf invloed op kunnen uitoefenen door onze leefstijl af te stemmen op de de omstandigheden waarin wij ons bevinden zoals klimaat, seizoen, leeftijd, geslacht en werk.
Wij kiezen allemaal zelf hoe we die balans en daarmee immuniteit onderhouden en doen dat naar beste kunnen maar omdat ons oordeel een onderdeel is van die zelfde balans hebben we soms behoefte aan interventie in de vorm van advies of therapie. Hoe neutraler de houding van de therapeut hoe helderder het advies, want die neutraliteit is nu net wat er bij jou miste.
Om zelf weerbaar en fit te blijven doe ik veel aan Taichi , QI Gong en Do In maar ook veel vormen van Yoga zijn uitermate geschikt. Wat deze vormen van beweging voor mij aantrekkelijk maakt is dat zij werken met Qi (Prana in de yoga) en zij leggen een bewuste link tussen lichaam en geest wat zeer bevorderlijk is voor het herstellen van balans.


Heel veel therapievormen of zij nu therapeutisch of intuïtief zijn kunnen je net dat zetje geven wat je nodig hebt om weer in balans te komen. Vaak is jouw inzicht om jezelf de aandacht te gunnen van een therapeut of yoga leraar al een eerste belangrijke stap.
Mijn passie is Shiatsu, een op acupunctuur gebaseerde manuele therapievorm die werkt met drukpunten op meridianen en strekkingen om je in een optimale staat van ontspanning en lichaamsbewustzijn te brengen om zo het lichaam de kans te geven blokkades en deficiënties op te heffen en komen tot een betere balans en dus weerbaarheid.


Bewust omgaan met voeding is ook erg belangrijk. Vanuit de TCG (traditionele Chinese geneeskunst) zal ik dus nooit bij een opkomende verkoudheid een sinaasappel eten of sinaasappelsap , of zwarte thee drinken omdat dit de klachten alleen maar verergerd.

geensinaasappelDeze producten hebben de eigenschap het lichaam sterk te koelen en dat terwijl er al kou in het lichaam aanwezig is. Het zelfde geld voor het eten van veel rauwkost in de wintermaanden wat energetisch onvoldoende warmte in zich heeft om het lichaam afdoende te ondersteunen waarbij het zelfs nog veel energie vraagt voor de vertering.

Dit is natuurlijk maar een klein stukje waar dikke boeken over geschreven zijn en laat nog veel onbesproken.
Uiteindelijk komt het erop neer dat je met een gerust hart voor je zelf mag zorgen.Visueel ontwerp: Ilse van Schalkwijk
Webontwerp: beeldpunt